Konsten att investera pengar, Del 3
Tyvärr räcker det inte att bara att välja rätt placeringsalternativ. Stor betydelse har också valet av ram till sparandet. Vadå ram? Ramen styr till exempel hur länge ditt sparande är bundet. Den kan också ge dig vissa skattefördelar.
1) Spara på bankkonto
Här finns det två typer av konton. Först finns det konton där pengarna är tillgängliga hela tiden. Det betyder att man kan ta ut dem och använda dem redan samma dag om man vill. För det andra finns det konton där du binder kapitalet en viss tid, exempelvis i tre,sex, nio, tolv månader eller längre tid. I gengäld blir räntan högre. Alla banker har olika typer av konton. Vill du veta mer fråga banken. Räntan är alltid skattepliktig.
2) Spara i Fonder
I huvudsak finns det tre ramar för fondsparande. Dessa är:
A) Fondkonto: Det är ett bra sparsätt för dig som vill ha stor flexibilitet i sparandet. För pengarna på fondkontot är snabbt tillgängliga om du behöver pengarna. När du säljer och köper fonder så är vinst och förlust skattepliktiga. Antag till exempel att du köpt en fond för 60.000 kronor och efter en tid säljer den för 80.000 kronor. Vinsten blir 20.000 kronor och på det betalar du 30 % i skatt, det vill säga 6.000 kronor. (Här är det inga särskilda avgifter förutom fondavgifterna)
B) Kapitalförsäkring: Genom att köpa en kapitalförsäkring binder du kapitalet ett visst antal år. Kapitalförsäkring är bra för dig som gillar att vara aktiv i sparandet, för så länge som pengarna står kvar betalar du en avkastningsskatt på cirka 1-2 procent, men ingen reavinstskatt. (Avkastningsskatten styrs av en särskild ränta som jag tror sätts av Staten). Kapitalförsäkring kan också användas som Inkomstförstärkning. Antag att du avsätter 200.000 kronor. Försäkringen betalar sedan ut till dig varje månad under 5 år ungefär 3.333 kronor. Exakt hur stort beloppet blir beror på vilka fonder du väljer. Går fonderna upp blir det ett större belopp och går de ner så blir det ett lägre belopp per månad. Utbetalningstiden kan vara längre för den som så önskar.
Kapitalförsäkringar kan också ge juridiska fördelar som jag bortser ifrån här. (Innan du köper en kapitalförsäkring rekommenderar jag att du tar kontakt med en försäkringsrådgivare. Alla banker och försäkringsbolag har olika avgifter. Generellt sett är det ett dyrare sätt att spara på, men om fonderna går upp med mer än 4-5 procent per år är det ett bättre sätt att spara på. På motsvarande sätt är det sämre om fonderna går ner.)
C) Pensionförsäkring: Fungerar som en kapitalförsäkring, skillnaden är att pengarna binds till den dag du fyller 55 år eller till den dag som anges i försäkringen. Har man fyllt 55 år och tecknar en ny pensionförsäkring kan pengarna vara tillgängliga direkt. Observera dock att till skillnad från en kapitalförsäkring så betalas alltid en pensionsförsäkring ut under minst fem år och beskattas som inkomst. För år 2008 är det möjligt att avsätta 12.000 kronor till en Pensionförsäkring. Det ger ett skatteavdrag på 30 % av 12.000 kronor. Således sänker det skatten med 3.600 kronor. (Även här rekommenderar jag att man tar kontakt med en bank eller ett försäkringsbolag. Avgifterna är ungefär som för en kapitalförsäkring - i vissa fall något lägre.)
3) Spara i aktier
Här finns det två ramar. Dessa är:
A) Depå eller VPC-konto: Depå innbär att banken hjälper till med hanteringen av dina aktier. Till exempel när ett börsföretag blir uppköpt eller du får utdelning för ditt aktieinnehav. I de flesta fall är det billigare att köpa och sälja aktierna om man har en depå eftersom det så kallade kurtaget är lägre. Vill man ha möjlighet att köpa och sälja utländska aktier krävs oftast depå. Ibland kostar det en årsavgift att ha depå och då kan VPC-konto vara ett bra alternativ eftersom det är gratis. Istället är kurtaget dyrare. Varje gång du säljer eller köper aktier skall du deklarera vinsten eller förlusten på en K4.
B) Portfolio Bond - Kapitaldepå: Det är en kombination av kapitalförsäkring och aktiedepå. Det innebär att du kan köpa och sälja aktier utan att tänka på skattekonsekvenserna. För att öppna kapitaldepå krävs det ett större belopp och jag rekommenderar att du tar kontakt med en bank, försäkringsrådgivare eller Internetmäklare. Här är avgifterna högre.
Det här var tredje avsnittet i min lilla privatekonomiska skola. I nästa avsnitt skall jag gå in på aktier och aktiekunskap. Det som jag tycker är roligaste. Kom gärna med synpunkter!
Nu är det dags för städningen!!!