Hamrafjället lift AB får nya ägare:

Mitt paradis ska få nya ägare, Orsa Grönklint köper alla aktierna i Hamra. Till nästa säsong ska också en ny lift vara klar upp till storkläppen. Dessutom tillsätts en ny chef.  Jag undrar vad det betyder för mitt fjällparadis!!

Orsa Grönklitt förvärvar tre skidanläggningar i Tänndalen

Hamra

Anrika familjeföretaget Hamra­fjället Lift säljs till Grönklitts­gruppen.
– Det känns rätt att sälja till en seriös och kunnig köpare. Det här kommer att innebära utveckling för hela området, säger Hans Ola ”Luppen” Törnberg
.

Vi har länge varit intresserade av Tänndalens alpina område, som har fantastisk skidåkning med långa säsonger, unik snösäkerhet och vacker och orörd natur. Med förvärvet får våra anläggningar en miljon dagbesökare per år, säger Torbjörn Wallin, vd Grönklittsgruppen.

Hamrafjället Lift omfattar i dag tre sammanhängande skidanläggningar i Tänndalen; Hamrafjället, Tännporten och Buskvallen.

I förvärvet ingår 14 liftar och ett antal restauranger, skiduthyrningar, butiker och stugor. Hans Ola ”Luppen” Törnberg, vd för Hamra­fjället Lift, tror att försäljningen kommer att innebära mycket positivt för området.

– Affären kommer att innebära en utveckling för hela området på ett sätt som vi inte hade orkat med själva. Med Grönklittsgruppen som ägare får vi ett gäng inom turismbranschen som har kompetens och finansiella muskler att ta Tänndalen ett steg vidare. Det betyder mycket både för vår familj, personalen och folket som bor här, säger ”Luppen” Törnberg.

Han blir kvar i företaget till 1 juli. Efter det lämnar han det anrika familjeföretaget. Redan hösten 1932 började föräldrarna Karin och Rolf Törnberg att bygga på ett litet pensionat i Hamra. Hösten 1933 kom de första gästerna med häst och släde från Funäsdalen. 1951 byggdes den första liften.

– Det har funnits ett antal intressenter tidigare, men av olika anledningar har de inte passat in. Överhuvudtaget kan jag inte se någon annan köpare som har kunnandet, de ekonomiska musklerna och framförallt intresset att utveckla området, säger ”Luppen” Törnberg.

Orsa Grönklitt är ett av landets snabbast växande turismföretag med Grönklittsanläggningen, Orsa Björnpark, Orsa Camping, Orsa Bowling, Tomteland, Siljansbadets camping och Enåbadets camping.

Bolaget har 305 ägare och om­sätter i år cirka 135 miljoner kronor. Målet är att minst fördubbla omsättningen för Hamrafjället Lift på fem års sikt.

I dag omsätts runt 40 miljoner kronor. Om fem år ska det vara uppe 100 miljoner kronor enligt Torbjörn Wallin.

– Det kommer att krävas att vi investerar 100 miljoner om vi ska växa. Men exakt vad som kommer att byggas presenteras till hösten, men naturligtvis kommer vi även att satsa på sommarturismen samt att bäddkapaciteten utökas.

– Tänndalen är ett jättefint skid­område med gott rykte, kompetent ledning och erkänt trevlig personal. Dessutom är anläggningen en av Europas mest snösäkra skidanläggningar med en vinter­säsong som varar ända in i maj och upp till sju meter snöfall varje vinter, säger Torbjörn Wallin.

Parterna vill inte uppge hur stor köpeskillingen är. De första kontakterna togs i oktober 2009 då Grönklittsgruppen förklarade att de ville köpa företaget.

Det är första företaget utanför Siljansområdet Grönklittsgrupp­en tar över.

Som sagt spännande!!


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0