Hamrafjället - Toppbestigning av Storvigeln - söndag 2013-08-04

Det är alltid lika skönt att vakna i Hamrafjället. Att tassa ut i vardagsrummet och kolla vädret. Denna söndag-morgon var vädret strålande och som gjort för en toppbestigning av Storvigeln 1561 meter över havet.
 
Det är vårt husberg, ungefär som Åre har Åreskutan, Ramundberget har Skarsfjället, Ljungdalen har Helags och Chamonix har Mount Blanc. Två gånger tidigare har jag varit uppe på toppen, en gång på sommaren och en gång på vintern.
 
Så dagen började med en rejäl frukost och kartläsning. Vi funderade lite på om vi skulle gå från Malmagens västra ände eller från Svansjöparkeringen. Vi beslöt oss för att ta bilen till Svansjöparkeringen då spar vi ett par hundra höjdmeter. (Och en hel del mygg och flygfän skulle det visa sig.)
 
Vid kvart i elva parkerade vi bilen och började vandringen, Från parkeringen är utsikten magnifik mot Hamrafjället, Skenören, Skars, de Norska gränsfjällen i nordväst samt Helags.Stigen mot toppen följer Svansjökläppens sydöstra sida och går i passet mellan Bolagskammen, Vättafjället och Svansjökläppen. Vi följer 1000 meters höjdlinjen bort mot stigen från Fjällnäs. Hela tiden så har vi Storvigeln på vår vänstra sida och extra skönt var det att solen inte lyste - men att molnbasen var hög.
På kartan kan ni se hur vi gick.Sista biten från sjön Bolagen upp till toppen är tuff, stenig och dåligt utmärkt.
Men belöning från toppen är värd all möda och gissa om biffen smakade bra, även om det blev en sen middag!!

Turen tog tio timmar och 16 minuter - och den är cirka 24 km lång!!
Tack P för sommarens vackraste dag:)
 
 
 
 
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0